2016

Resultaterne fra 2016 viser igen at tilsætning af mælkesyrebakterier til minkfoderet reducerer forbruget af antibiotica.

 

I hele sæsonen 2016 blev der hos Nordjydsk Minkfoder tilsat mælkesyrebakterier til alt produceret minkfoder. En forsøgstilladelse fra Fødevarestyrelsen gjorde tilsætningen mulig, og der blev tilsat 100 gram pr. ton foder af en blanding af Lactobacillus Plantarum og Pediococcus Acidilactici. Det færdige minkfoder indeholdt 1 milliard CFU pr. kg.

Baseret på tilbagemeldinger fra farmene har indholdet af mælkesyrebakterier medført færre problemer med tynd afføring og et mindre forbrug af antibiotica.

En gennemgang af VETSTATs registreringer af antibioticaforbruget på de enkelte farme i Vendsyssel viser en væsentlig forskel på forbruget af antibiotica på farme, der fik foder fra Nordjydsk Minkfoder og farme der fik foder fra andre fodercentraler.

Baseret på tilgængelige oplysninger om antal tæver og på oplysningerne i VETSTAT var antibioticaforbruget pr. 1000 tæver i 2016 som det fremgår af tabel 1.

 

Tabel 1: Gennemsnitlig antibioticaforbrug pr. 1000 tæver på minkfarme i Vendsyssel.

Nordjydsk Minkfoder

Andre Fodercentraler

Amoxicillintrihydrat g

     352

     880

Lincospectin g

       41

      114

Tylosin g

       13

      151

Doxycyclinhyclat g

         0

      116

Chlortetracyklin g

         2

          3

Florfenicol g

         0

          9

  I alt G

   408

   

   1272

 

I alt var der i Vendsyssel 639.618 tæver, hvoraf 58.015 fik foder fra Nordjydsk Minkfoder, medens de øvrige 594.608 fik foder fra andre fodercentraler.

Ud over de i tabellen anførte antibiotica har der været et forbrug af Suprim på 8 farme og af Trimazin på 16 farme. Disse farme fordeler sig med 4, der fik foder fra Nordjydsk Minkfoder, og 20, der fik foder fra andre fodercentraler.

Ifølge meddelelser fra flere farme er foderforbruget reduceret med ca. 4 %.

Det mindre antibioticaforbrug må antages, at skyldes færre fordøjelsesforstyrrelser og diarreer. På såvel skindstørrelse som skindkvalitet og skindpris har tilsætningen af mælkesyrebakterier haft en positiv effekt.

Johannes Woller

20.01.17.